Första steget är att erkänna problemen

Detta är min sista debatt i NA innan valet. Många politiker skulle lägga energi på att skriva ner sina meningsmotståndare, men det tänker inte jag göra. Istället tänker jag beskriva hur jag ser på den situation vi har just nu i Örebro. Med mina 12 år som kommunpolitiker har jag sett hur samhället förändrats.  

Västvärlden har haft 30 år av framgång men nu ser vi en allvarlig situation i Sverige och Örebro är inte förskonat. Örebroarna oroas över hög kriminalitet, otrygghet, låga skolresultat, människor i utanförskap och nu även kraftigt höjda el- och bensinpriser.  

Jag är övertygad om att första steget i att hitta lösningar är att erkänna problemen och med gemensamma ansträngningar besegra dem. Det är möjligt då vi är många med ett varmt bultande hjärta för vår kommun.  

Plånboksfrågan är viktig både för mig men också för många andra. När barn kommer till vår valstuga och ställer frågor om elpriset i stället för lekparker blir jag bedrövad. Samtidigt som jag igår passade på att duscha efter midnatt för att elen var billigare då. Även om jag som kommunpolitiker inte kan påverka elpriset så förändras inte det faktum att örebroarna behöver pengarna till allt annat som blivit dyrare. Nu behövs det politiker som tar ansvar för att familjernas plånböcker inte urholkas.  

För oss Örebromoderater är tryggheten bland det viktigaste vi måste arbeta med i kommunen. Hittills i år har fyra dödsskjutningar inträffat i vår stad och de flesta av oss minns ”Påsk-kravallerna” som placerade rädsla och ilska på löpsedlarna och i örebroarnas vardag.  

Trygghet är så mycket mer än bara en känsla av välmående, det handlar också om livskvalité. Om att känna sig trygg, få ett bra liv och få hjälp och skydd av samhället när man behöver det. Frågar ni mig är detta det absolut viktigaste politiken behöver arbeta med.  

Men att komma till rätta med otryggheten handlar inte bara om politiska beslut, statens våldsmonopol eller det offentligas närvaro. Det handlar även om tillit till andra människor och att skapa förutsättningar för att hantera och motverka rädsla och otrygghet. Samhällsutvecklingen i sig är en del av lösningen, människors engagemang och att vi politiker agerar på ett sätt som gör att förtroendet för systemen åter ökar.    

Jag och Örebromoderaterna vill införa en rad trygghetsskapande åtgärder. Dessa har jag tidigare beskrivit och dessa är viktiga för det handlar om livskvalitet. Jag menar såklart bland annat förslagen om en Operativ Säkerhetsenhet och ett Narkotikateam. Vi har många fler förslag men det som kommunen nu måste göra är att med kraft reagera mot otryggheten eller, som man också kan kalla dem, livskvalitetsbrotten! 

Nästa generations möjligheter att nå sina drömmar får inte stanna vid just drömmar. Det är ett stort bekymmer att skolan misslyckas i sitt uppdrag med att ge varje barn en bra start i livet. Vi måste på riktigt se till att varje barn lyckas. Det förutsätter en bra skola men det är också viktigt att föräldrar förstår sin roll i sitt barns kunskapsresa.  

Nu på söndag är det du som bestämmer inriktningen för den politiska styrningen i Örebro. En röst på mig och Örebromoderaterna kommer innebära en ny kommunledning som erkänner problemen och vill åtgärda dem. Dessa förändringar vill jag främst göra med en borgerlig allians om vi blir tillräckligt stora. Rösta för ett tryggare Örebro på söndag. 

Anders Åhrlin, Kommunalråd (M)